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공정거래연구 제5권 제1호, 2021.2, #1: 1-30

외식·식품 산업에서 불공정거래행위 검토 및 개선방안 연구

A Study of Unfair Trade Practices and their Improvement in the Food Service and Food Industry

(저자) 김효정[Hyojung Kim],이경엽[Gyeongyeop Lee],홍효정[Hyojeong Hong],김민기[Minki Kim],류재령[Jaeryung Lyou]

초록 (국문)

외식·식품산업의 불공정거래행위에 대한 연구 필요성 아래, 본 연구는 외식·식품산업의 불공정거래행위를 분석하고 이에 대한 개선방안을 도출하고자 하였다. 이를 위해 본 연구는 2000년에서 2020년까지 공정거래위원회 사례 및 언론의 추가 자료를 모아 연구를 진행하였고, 연구 결과 외식·식품산업에서의 불공정거래는 거래상 지위 남용, 불공정하도급거래, 가맹사업법 위반, 구속조건부 거래 등 다양한 방식으로 이뤄지고 있음을 알 수 있었다. 이와 같은 불공정행위는 정보의 격차로 인한 무지, 종속적 거래 비중, 보복의 두려움, 하청업체를 통한 원가 절감 등의 이유로 발생함을 원인으로서 제시하였고, 불공정거래행위를 개선하는 방안으로 외식·식품산업의 표준하도급계약서 조정, 불공정거래 전담기구 도입, 외식·식품산업 부분에서 정보문제 개선, 외식·식품산업 분야에서 정부의 역할제시, 외식·식품산업의 기업간 상생적 관계 확립이라는 다섯 가지의 구체적인 개선방안을 제시하였다. 또한 공유가치 창출관점을 추가하여 상생의 비즈니스 관계를 통하여 외식·식품산업의 가치사슬에서 기업들이 동반 성장할 수 있는 방안을 제시하였다. 외식·식품산업의 특수성을 고려하여 불공정거래 개선에 있어 자율성과 규제의 두 측면을 모두 다 강조한 본 연구는 향후 외식·식품산업연구, 불공정거래 관련 정책연구, 공유가치 창출의 경영학적 연구 등 다학제적 분야에 이론적 시사점을 줄 수 있고, 외식·식품산업의 기업들에게 불공정거래 관련 정보 제공 및 실무적인 시사점을 제시할 수 있다.

초록 (영문)

Under the necessity of studying unfair trade practices in the food service and food industries, the purpose of this study is to analyze unfair trade practices in the food service and food industries and to draw improvements for them. This study was conducted by collecting cases from the Fair Trade Commission and additional media data from 2000 to 2020. The results show that unfair trades in the food service and food industries varies as an abuse of trading status, unfair subcontracting, conditional trading, and violation of the Act of franchising Fair Transactions. This paper suggested that such unfair practices were attributed to the information gaps, share of dependent transactions, fear of retaliation, and cost reduction through subcontractors. As a way to improve them, five specific improvement plans for food service and food industries were proposed: an adjustment of standard subcontracting contrasts, an introduction of an organization dedicated to unfair trades, an improvement of information problems, a presentation of the government's role, and an establishment of a mutual relationship among companies. In addition, by adding a business perspective, we suggest a method to create shared value through coexisting business relationships in the food service and food industries. Considering the specificity of the food service and food industries, this paper, which emphasized both aspects of autonomy and regulation in improving unfair trade, can give theoretical and practical implications in food service and food industries research and food unfair trade policy.

주제어

외식·식품산업, 불공정거래행위, 자율성과 규제, 개선방안

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